Estate planning

Estate planning: waar moet je rekening mee houden?

Een vaak veel besproken maar weinig toegepast begrip. Maar wat betekent estate planning daadwerkelijk? Wat is jouw belevenis bij estate planning?
Voor ons is estate planning de begeleiding op fiscaal en juridisch gebied van de overgang en het behoud van het (familie)vermogen. Wij helpen jou met de volledige planning van jouw vermogen, van de wieg tot aan de dood. Samen bepalen we aan wie de nalatenschap toekomt en hoeveel belasting daarover verschuldigd is. Hierbij maken wij een vergelijking tussen de belastingdruk in de huidige situatie en de meest optimale situatie.

Healthcheck

Besparen op jouw belasting?

  • Ontvang tips om belasting te besparen;
  • Ontdek welke financiële risico’s je loopt;
  • Ontdek hoeveel fiscale winst je kunt behalen;
  • Ontvang binnen twee weken een rapportage
  • Ruim 80% bespaart geld door een fiscale check

Kosten = €500,00 ex BTW

Het erfrecht.

Bij estate planning krijg je te maken met het erfrecht.

Wanneer iemand geen testament laat opstellen, bepaalt het erfrecht wie de erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. De regels hiervan staan in het Burgerlijk Wetboek. Volgens het erfrecht erven alleen echtgenoten, geregistreerde partners en bloedverwanten.

Estate planning en de wet.

Volgens de wet zijn er vier groepen bloedverwanten, te weten echtgenoten of geregistreerde partners, ouders, broers en zussen, grootouders en overgrootouders.

Wanneer je met iemand samenwoont kun je zonder testament niet van de ander erven. In een samenlevingscontract kunnen wel dingen worden vastgelegd. Dit is een kort voorbeeld van hoe belangrijk het kan zijn om goed na te denken over wat er gebeurt met jouw nalatenschap als jij komt te overlijden. Het doel van estate planning in het algemeen is ervoor zorgen dat een nalatenschap zo voordelig mogelijk wordt overgedragen aan de erfgenamen. Zoals iedereen weet, wordt over een erfenis standaard een behoorlijk hoge erfbelasting betaald. Deze wordt als oneerlijk ervaren, daar deze belasting over een reeds netto euro berekend wordt.

Tijdens het leven kan er behoorlijk worden bespaard als tijdig wordt gepland. Denk hierbij ook aan een schenkingsplan of afscherming van het vermogen via een stichting. Jouw eigen ideeën over een optimale verdeling van de nalatenschap inventariseren wij graag. Wij helpen jou om ook na overlijden financiële controle te houden. Dit creëert rust en financiële onafhankelijkheid tijdens leven.

Klantverhalen

De Hypotheker

Pieter den Ark

“Consilium bleek gewoon de juiste partner voor ons te zijn. Ze brengen veel kennis en ervaring met zich mee en hebben ook een kritische blik naar ons toe. En dat is goed. Consilium bleek gewoon de juiste partner voor ons te zijn. Ze brengen veel kennis en ervaring met zich mee en hebben ook een kritische blik naar ons toe. En dat is goed”

Consilium belastingadviseur Den Haag
Blijf up-to-date

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Meer weten? Ik help u graag.

Heeft u vragen over ondernemingsrecht? Wilt u weten hoe ik u hierbij kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.

Patricia van der Kroft

Partner tax advisory