Overname door vennoot of werknemer

Overname door vennoot of werknemer

Wanneer een ondernemer binnen de IB sfeer (eenmanszaak, VOF, maatschap, CV) het bedrijf wil overdragen aan een vennoot of medewerker, dan moet er met de Belastingdienst worden afgerekend over de stakingswinst. Maar als u gebruikmaakt van de doorschuifregeling, hoeft dit niet. In een besluit van de Staatssecretaris van Financiën zijn de voorwaarden voor deze regeling wat verruimd.

Geruisloos doorschuiven

Als een ondernemer zijn/haar bedrijf staakt, moet met de Belastingdienst worden afgerekend over de in het bedrijf opgebouwde reserves. Deze afrekening kan worden voorkomen door toepassing van de doorschuifregeling. De opgebouwde reserves komen dan niet in de stakingswinst tot uitdrukking, maar de boekwaardes van deze bestanddelen worden dan voortgezet door de overnemer. Deze overnemer moet dan wel te zijner tijd over deze reserves afrekenen, mits deze dan ook weer kiest voor de doorschuifregeling. De overnameprijs zal door het uitblijven van afrekening met de Belastingdienst uiteraard dalen.

36 maanden

Geruisloos doorschuiven kan onder meer naar medevennoten en werknemers van het bedrijf. Een van de voorwaarden is dan wel dat de overnemers minimaal 36 maanden onafgebroken voor de overname onafgebroken medevennoot of werknemer geweest zijn.

Verruiming

De verruiming van de voorwaarden heeft betrekking op de 36 maands-periode. Voor seizoensbedrijven geldt dat de periode van 36 maanden onderbroken mag worden. Daarnaast geldt dat de overnemers in de periode voorafgaand aan de overname wel minstens één maand per jaar in dat bedrijf hebben gewerkt en het totaal aantal gewerkte maanden minstens 36 moet zijn. Bijvoorbeeld een werknemer die de afgelopen zes jaar voorafgaand aan de overname ieder jaar zes maanden in het bedrijf heeft gewerkt.

Ook is toegestaan dat iemand die bijvoorbeeld eerst in dienst is geweest en daarna twee jaar als vennoot werkzaam is in het bedrijf, ook van de regeling gebruik kan maken.

Ook het opnemen van een sabbatical hoeft onder verdere beoordeling van de feiten en omstandigheden door de belastinginspecteur de doorschuifregeling niet in de weg te staan.

Deel op:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Hulp nodig met jouw belasting?

Neem dan gerust contact op met onze fiscalist Patricia van der Kroft!

Gerelateerde berichten